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WRITTEN QUESTION TO THE MINISTER FOR TRANSPORT AND TECHNICAL 
SERVICES BY DEPUTY G.P. SOUTHERN OF ST. HELIER 

ANSWER TO BE TABLED ON TUESDAY 4th DECEMBER 2012 
 

Question 
 
Further to the response to question 7152 on 23rd October 2012, how does the Minister explain the 
discrepancies between the statement that staff terms and conditions would not be changed for the 
first nine months of the contract, and later indications that there were already 14 differences 
between the Connex and CT Plus contracts? 
 
Does the Minister accept that his duty was to deliver the transfer of all staff on the same rather 
than “equivalent” terms and conditions? 
 
Failing this, can the Minister produce figures which demonstrate that on a basic 39-hour week 
and with up to 10 hours overtime, drivers will receive the same pay on the new terms as they did 
on the Connex contracts, and if not, why not since the new terms have been described as 
equivalent ? 
 
 
Answer 
 
1. First of all I would like to refer you to paragraphs 2-4, 14 and 16 of my response to Q7152, 

as these are relevant to my answers to your questions: 
 

2. Clause 18.3 of the Connex Contract states:  

 "On expiry of the Contract or early termination for whatever reason, the Committee 
shall or shall procure that any other body issuing tender documentation shall require 
in any tender documentation that the incoming service provider submit proposals 
that ensure that all of the Contractor's staff, with the exception of the general 
manager and any director of the Contractor, as at the date of the issue of any tender 
documentation are taken on by the incoming service provider on the same terms and 
conditions as apply at the date of the issue of any tender documentation and use its 
reasonable endeavours to facilitate the transfer of the staff from the Contractor to the 
incoming service provider provided always that the Contractor shall fully co-operate 
with both the Committee and the incoming service provider by providing them both 
with such employee information as is reasonably necessary for the Committee to 
compile any tender documentation and for bidders properly to price their bids and 
for the incoming service provider to take on the Contractor's staff." 

3. There were two key elements to Clause 18.3, namely that: 

(a)  TTS should require in any tender documentation that the incoming service 
provider submitted proposals that ensured that all of the Contractor's staff, 
with the exception of the general manager and any director of the Contractor, 
as at the date of the issue of any tender documentation were taken on by the 
incoming service provider on the same terms and conditions as applied at the 
date of the issue of any tender documentation (June 2011);  and 



(b)  TTS should use its reasonable endeavours to facilitate the transfer of the staff 
from the Contractor (Connex) to the incoming service provider. 

 
4. The latter obligation was subject to the requirement that Connex fully co-operated 

with both TTS and the incoming service provider by providing them both with such 
employee information as was reasonably necessary for TTS to compile any tender 
documentation, for bidders properly to price their bids and for the incoming service 
provider to take on Connex staff. 
...  

14.  TTS is pleased that, following extensive discussions with Connex, CT Plus and the 
union, CT plus is now offering eligible driving staff employment on terms which 
include the following: 
•  CT Plus basic hourly rate of pay for Monday to Friday working hours is a 

slight increase over the existing rate at tender (the contractual benchmark).  
•  CT Plus overtime rate Monday to Friday is the same as their basic hourly rate, 

which is less than tender (see point 15 below) 
•  CT Plus basic rates for Saturdays are higher than at tender.   
•  CT Plus basic rates for Sunday are equal to the overtime rates at the time of 

tender  
•  CT Plus basic rates for Public and Bank Holidays are higher than the overtime 

rates paid at the time of tender. 
•  The CT Plus rostered working week of 5 days in 7 is an improvement on the 

present 6 days in 7, typically giving 47 more rest days per year to a driver.  
•  The basic working week of 39 hours remains the same  
•  CT Plus’s annual salary for the contracted basic 39 hours will be slightly 

higher than at tender. 
•  CT Plus’s sickness provision for the first 4 years of service is higher than at 

tender. 
•  Healthcare and pension payments remain the same. 
•  5 weeks paid holiday: remains the same. 
•  Paid meal breaks will continue. 
•  No probation period will apply to transferring staff 
… 

16. For information, the 54 hour working week maximum being applied to this new 
contract has been introduced for health and safety reasons to protect both the public 
and drivers, in accordance with advice we have received from the Health & Safety 
Inspectorate.  It is in accordance with recognised UK best practice and consistent 
with the Unite Union’s current ‘A Safer Way’ campaign.  

 



Deputy Southern's first question (7268): 

2. The first question includes the following words: "Further to the response to question 7152 
on 23rd October 2012….14 differences between the Connex and CT Plus contracts". 

3. Although it is a little unclear from the question, I assume that the reference to "14 
differences between the Connex and CT Plus contracts" is a reference to the 14 bullet 
points listed in paragraph 14 of my response to Q7152.  I have set out that paragraph and 
the 14 bullet points above.  It will be seen from the 14 points listed that that the key terms 
which are being offered by CT Plus are the same or better than those offered by Connex at 
the time of tender.   

4. As I have indicated above, it is correct that the terms and conditions being offered by CT 
Plus are not identical to those offered by Connex, not least because many of the terms and 
conditions now available are an improvement to existing terms and conditions.  Reasons 
for some of the changes have already been discussed in the States on 25th September and 
9th October 2012 and include the following: 

a. The 54 hour maximum working week, applied as a tender requirement to all 
tenderers, means that overtime will be reduced and therefore the total working hours 
of some staff, who have previously worked excessive hours, will change.  Overtime 
is not a contractual entitlement.  As I said to the States on 9th October 2012, I have 
not and will not guarantee excessive overtime and excessive hours.  Please see 
paragraphs 9 -11 below for more on this. 

b. As I explained to the States on 25th September 2012 and as set out above, TTS is 
reliant on Connex for the provision of information about staff terms and conditions.  
It is also reliant on the co-operation of the union.  Earlier this year the union 
prevented Connex from disclosing key information to TTS and CT Plus, which 
considerably disrupted the transfer process, causing uncertainty and delay.   
Additional information about working practices (including in relation to sickness and 
overtime) came to light around this time, which caused great concern.  This led CT 
Plus to re-assess its position and its ability to offer a transfer of staff on identical 
terms and conditions.  However, following extensive discussions between TTS, 
Connex, CT Plus and the union the key terms (such as rates of basic pay) offered by 
CT Plus are now the same as or better than those required by the tender.  Please see 
paragraph 14 of my response to Q7152. 

 
Deputy Southern's second question (7268): 

5. No, there was no obligation to "deliver the transfer of all staff on the same terms and 
conditions rather than "equivalent" terms and conditions".  The relevant obligations are as 
set out in paragraphs 2-4 of my response to Q7152.  Specifically, in relation to TTS the 
obligations are as follows: 

a. That TTS should require in any tender documentation that the incoming service 
provider submitted proposals that ensured that Connex staff, as at the date of tender 
documentation and with two exceptions, were taken on by the incoming service 
provider on the same terms and conditions as applied at the date of the issue of any 
tender documentation (June 2011);  and 



b. That TTS should use its reasonable endeavours to facilitate the transfer of those staff 
from Connex to CT Plus. 

6. These obligations are subject to the obligation on Connex in respect of co-operation and 
employee information. 

7. In this regard I note the ongoing work by TTS to facilitate the transfer of eligible staff from 
Connex to CT Plus.  TTS officers continue to liaise daily with Connex and CT Plus and 
regularly with the union, staff representatives and JACS.   

Deputy Southern's third question (7268): 

8. Information about key terms and conditions is found at paragraph 14 of my response to 
Q7152 from which it will be noted, amongst other things: 

 
"CT Plus’s annual salary for the contracted basic 39 hours will be slightly higher than at 
tender". 

9. Overtime is not a contractual entitlement.  Whether or not there is a need for overtime will 
depend on the requirements of a business at a specified point in time and overtime rates 
may vary according to when overtime hours are worked.  Accordingly it is not considered 
appropriate to try to include a hypothetical value for overtime hours when the material 
point is that annual salaries for contracted basic hours will be slightly higher than applied at 
the time of tender. 

10. Reductions in overtime will be made by the employment of additional staff. Given current 
unemployment levels, the health and safety benefits for all concerned and the potential cost 
savings for the public as a consequence, this can only be welcomed. 

11. I have read Unite the Union's "A Safer Way" booklet.  The "Safer Way" campaign is 
promoting shorter working hours for UK bus drivers and refers to the UN’s International 
Labour Organisation’s (ILO) recommendation of a maximum working week of 40 hours 
per week.  I note that the basic working week under the new contract will be 39 hours per 
week, which is clearly in accordance with the ILO recommendation. 

 
 
 


